TINY LEGS TIM - SING MY TITLE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

 

Tim De Graeve speelde als Tiny Legs Tim jarenlang een grote rol in de Belgische bluesscène, tot hij onverwacht overleed in mei 2022. Hij liet meteen een grote leegte na bij heel veel vrienden, muzikanten en familie. TLT vestigde tijdens zijn korte leven niet alleen zijn naam in de wereld van de blues, maar was ook de drijvende kracht van de Gentse Missy Sippy Blues & Roots Club.  Met een stem als een klok, een stevige techniek op de gitaar en de gave om knappe songs te schrijven, TLT had het allemaal. Zijn zes studioalbums, één live plaat en verschillende EP’s die hij ons naliet, zijn daar het levende bewijs van. Of hij nu solo speelde als op zijn debuut "One Man Blues", in duo met Steven Troch in het zo prachtige "Melodium Rag", of met een 9-koppige begeleidingsband in zijn veelgeprezen "Elsewhere Bound", TLT deed het altijd met een bedrieglijke souplesse en gemak.

Door de jaren was TLT de lieveling van vele bluesliefhebbers geworden, want hij was gewoon een onvervalste kenner, die blues, roots, rock en gospel met een haast achteloze souplesse naar zijn hand wist te zetten, waarbij zijn verbazingwekkend volwassen voordracht en fenomenale instrumentbeheersing optimaal in stelling werden gebracht. Het is ook geen toeval dat 28 november 2023, zijn verjaardag, niet onopgemerkt zal voorbijgaan. Die dag vindt namelijk het eenmalige eerbetoon 'Sing My Title: Friends & Artists Celebrating Tiny Legs Tim' plaats in de Gentse Handelsbeurs. Die dag wordt ook het album "Sing My Title" op de wereld losgelaten: een CD en een dubbel-LP (ltd. gold vinyl) met een overzicht van TLT’s hele carrière en daarnaast onuitgegeven archiefmateriaal en enkele nieuwe nummers. Gelukkig krijgen we nu nog dit postuum album met 15 tracks, voornamelijk Tim's persoonlijke favorieten, maar ook van zijn familie. Deze songkeuze schept dan ook een mooi beeld van de carrière van TLT en is in wezen grotendeels door Tim zelf samengesteld, want het grote aandeel van de nummers stond namelijk ook op een USB stick die Tim destijds via de Brusselse DJ en vinylverzamelaar Nasty Bartender aan de Amerikaanse artiest Nick Waterhouse liet bezorgen. Naast een dwarse doorsnede van eerder verschenen werk van TLT bevat "Sing My Title" gelukkig ook nieuwe tracks, hetgeen meteen een meerwaarde is voor de diehard-fans.

Het nummer "Death Bells Ringing", opgenomen in maart 2022, stamt uit de laatste sessie met de Call Us When It's Over-band en is de eerste vooruitgeschoven single van "Sing My Title". Uit deze titel waarmee het album opent en het bijbehorende beeld, spreekt de angst en dreiging waar Tim altijd mee leefde, maar ook de kracht en onverzettelijkheid waarmee hij die omzette in muziek en schoonheid. Deze song opent heel bluesy, maar tegelijk neigt dit nummer ook naar americana, denkende aan The Band. De zang van Tim wentelt zich ook in de daarbij horende seventies sfeer en die blenden vanzelfsprekend zeer mooi samen. TLT liet toen reeds aanvoelen dat hij meer songgericht, meer americana wou gaan. De volgende single "Better Man", die we halfweg de plaat vinden opent met opzwepende drums en zijn kenmerkende gitaarspel.  Al snel komt daar zijn ietwat zeurende zang bij, en de steeds aanhoudende meeslepende drums verheffen het gitaarspel tot een haast filmisch geheel. TLT was een jonge vent toen hij stierf, maar diep van binnen zat een oude ziel. Een innerlijke kracht die hem in staat stelde om blues te voelen en te uiten alsof hij vele jaren ouder was. Zeg maar met meer eelt op zijn ziel dan vele andere bluesartiesten. Indrukwekkend ook, hoeveel stijlen hij beheerste. Deze 2 songs zijn te beluisteren op Tim's bandcamp, waar je naar wens uw eigen CD of vinyl kunt bestellen.  Tim nam toen  in maart ‘22 zes songs op in Room 13 in Gent, waaronder deze singles, maar ook het hill-country-blues getinte "Ain’t Build For Speed", de derde vooruitgeschoven single, en deze song confronteert ons nogmaals met het feit dat we een fantastische muzikant zijn verloren.

Met veel respect voor de gekozen songs, maakt dat het album vloeiend voorbij gaat. Enkel fraaie, levendige muziek. "Sing My Title" is niet alleen een anagram van de artiestennaam Tiny Legs Tim, en de naam van het label dat hij in zijn ééntje opzette, het is een warme oproep: laat mij in mijn muziek verder leven. Voor bluesfans die voor het eerst met deze plaat  kennismaken met het werk van Tiny Legs Tim, niet getreurd. De man is niet meer maar zijn muziek is er nog. Gebruik "Sing My Title" om ook het eerdere werk te ontdekken van één van Belgiës grootste bluesgitaristen.